Undrer du dig også over, hvorfor du gaber?

Foto: Shutterstock

Annoncørbetalt indhold

Hvorfor gaber man? Har du ofte tænkt på hvorfor du gaber uden at kunne finde svaret. Det skal det være slut med. Der findes nemlig flere grunde til at man gaber. Vi er hver især forskellige og det varierer derfor også hvor meget vi hver især gaber. Man mener dog at det er typisk at man gaber 20-30 gange om dagen. De fleste vil opleve at det mest er om morgenen og om aftenen de gaber. Det at gabe er noget forskere har beskæftiget sig med i mange år og er et spørgsmål der fortsat er under lup. Det menes dog i dag, at der er flere forklaringer og grunde til, at vi gaber.

Afkølende effekt på hjernen

Den første grund til at folk er, at det virker nedkølende for hjernen. Den kølige luft der bliver trukket ind i forbindelse med et gab er godt for hjernen og hjælper med at temperaturregulere hjernen. Du skal derfor også tænke det som en god ting når du gaber, da det er helt naturligt og en refleks som kroppen har brug for. Der er også en helt særlig grund til at man gaber oftere om morgenen, om aftenen og når man foretager sig noget kedeligt. Det skyldes simpelthen at kroppen i forbindelse med et gab udsender nogle hormoner, som er med til at holde dig vågen. Det at man gaber om morgenen er altså med til at få ens krop i gang.

Formindsker nervøsitet og stress i kroppen

Den tredje grund til at vi gaber, er at gab formindsker følelsen af nervøsitet og stress. Der er nogle uenigheder på nettet punkt, da nogle mener gaben virker som en overspringshandling, hvis man er i en stresset situation. Andre lægger i højere grad vægt på at det skyldes at vores gab sænker temperaturen i hjernen, hvilket gør os mere årvågne og skærper vores koncentration. Det er også noget, vi har brug for i stressede situationer, så gab kan således gå ind og hjælpe os i den slags situationer. Der er altså flere grunde til at vi gaber og der findes således ikke bare én forklaring på det. Det er vigtigt at man er bevidst om at det er helt naturligt at man gaber og at det også er temmelig forskelligt hvor meget vi hver især gaber. Den gennemsnitlige person gaber som tidligere nævnt 20-30 gange om dagen.